1
Січень 2022року
запитання — відповідь

Організаційно-методична робота практичного психолога інклюзивного ЗДО: як фіксувати час в документації

На запитання відповідає Наталія Сосновенко,
науковий співробітник Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи НАПН України

Практичний психолог працює в ЗДО комбінованого типу. Як фахівцеві обліковувати робочий час? Як фіксувати й рахувати години організаційно-методичної роботи, яка не входить у педагогічне навантаження?

Діяльність психологічної служби в системі освіти регламентує стаття 76 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII та Положення про психологічну службу системи освіти України, затверджене наказом МОН від 22.05.2018 № 509.

Відповідно до пункту 3 статті 30 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 № 2628-III (далі — Закон про дошкільну освіту) педагогічне навантаження практичного психолога закладу дошкільної освіти (ясел-садка) компенсуючого типу та з інклюзивними групами становить 20 годин.

Педагогічне навантаження педагогічного працівника у сфері дошкільної освіти — час, призначений для того, щоб здійснювати освітній процес (п. 2 ст. 30 Закону про дошкільну освіту)

Згідно з розділом V Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України, затверджених наказом МОН від 20.12.1993 № 455, у межах робочого дня педагогічні працівники закладу освіти повинні вести всі види навчально-методичної та науково-дослідницької роботи відповідно до посади, навчального плану та плану науково-дослідної роботи.

Лист МОН «Про типову документацію працівників психологічної служби у системі освіти України» від 24.07.2019 № 1/9-477 затверджує всі види документації практичного психолога. До них, зокрема, належить «Журнал практичного психолога». У ньому фахівець має фіксувати всі види та напрями роботи та фактичний час, протягом якого їх виконував. Організаційно-методична робота — один із напрямів роботи. Тож обліковують і його: фіксують кількість годин і форму/зміст роботи.

Відповідно до статті 50 Кодексу законів про працю України (КЗпП) тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Керівники підприємств та організацій, коли укладають колективний договір, можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу, ніж передбачено в частині першій статті 50 КЗпП.

Отже, практичний психолог, який працює в ЗДО з інклюзивними групами, фіксує всю свою роботу в «Журналі практичного психолога». В ньому фахівець обліковує роботу з дітьми, що мають ООП, тобто роботу, яка входить в педагогічне навантаження. Також у «Журналі практичного психолога» фахівець обліковує роботу, яка передує роботі з дітьми, як-от підготовка до занять, та роботу, що пов’язана з аналізом та обробленням отриманих даних, тобто організаційно-методичну.