стаття 8 із 20
3
Березень 2020року
психопрофілактика
позбуваємось образ

Обра́зи у педколективі: викорінити не можна терпіти

Будь-який, навіть найменший колектив, — окрема система, у якій діють свої правила і традиції. Водночас кожен член колективу має власні звички, жарти, уявлення про мораль та справедливість, які не завжди збігаються із баченням та позицією колег. Через це можуть виникати конфлікти, непорозуміння і, звісно ж, образи. Однак бувають колеги, які ображаються геть на все і на всіх. Чому вони мають таку звичку та як зберегти нормальну робочу атмосферу, якщо у колективі є «ображульки»?

Наталія Ваганова , старший науковий співробітник лабораторії психології творчості Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України, канд. психол. наук

Як часто колеги ображаються на ваші слова або вчинки? Чи легко вони прощають вас, якщо ви зробили це не навмисно, чи тримають образу й дуються на вас тижнями, а то й місяцями? У будь-якому разі образи руйнують взаємини у колективі. Аби цього не сталося, дізнайтеся, чому виникають образи та як розвивається образливість. А за допомогою тесту, поданого у Додатку, перевірте, чи схильні ви ображатися. Відтак запропонуйте пройти цей тест і колегам.

Щоб прочитати статтю, увійдіть у свій акаунт. Якщо не маєте його – зареєструйтеся та отримайте демодоступ
Що треба знати про появу образи у дошкільника
№ 3, 2020
Дорослі теж уміють галасувати! або Контролюємо рівень шуму з Bouncy Balls